Karavan Üreticilerine;

Öncelikle sizleri saygı ile selamlarım.
Ülkemizde her üreten, bir şeyler yaratan kişiye saygım ve hürmetim sonsuzdur. Burada 8.000 den fazla kişi ya karavan sahibi olarak ya da karavan arayanlar olarak bulunuyor. Ve bu noktada ben bana ulaşan arkadaşlar için tek ses olarak size seslenmek ve önerilerimizi aktarmak istiyorum:
  • Ucuz Karavanlar yapın.
    İthal donanımlar elbette kaliteli ve uzun ömürlü ancak, 40.000 TL ye mal edilebilecek bir karavanı bu şekilde 60-70.000 TL ye sattığınızda o kalitenin ve uzun ömrün çok bir anlamı kalmıyor. Ucuz olacak diye karavana uygun olmayan malzemeler kullanmanın da bir anlamı yok.
    Örneğin: Mutfakta ocak ankastre olmasın, karavan hareket halinde dağılmayan karavan tipi ocak olsun ama ucuz olanından olsun. Mesela CAN markasının 1.000 TL ye bu şekilde ocağı olduğu gibi, 3.000 TL ye ocağı da var.
    Evye'nin illaki camlı olmasına gerek yok. Kaldı ki musluk uzunluğu az olduğu için bulaşık yıkarken zorlanıldığını biliyoruz. Uzun bir musluk/yuvarlak evye kombinasyonu kesme tahtası olarak da kullanılacak evye üstüne yuvarlak bir tahta kesilerek tamamlanabilir. Alın size camlı değil ama tahtalı Evye, hem de ekonomik.
    Camlar, ithal plexi olmasın hatta plexi den de vazgeçtik. Tam açılır amortisörlü siyah renkli tamperli cam yapın, bize yeter.
    Cam demişken hiç kısmayın. Karavanda mutlaka karşılıklı cam olsun, yazın müşterileriniz bunalmasın ve Sosyal medyaya bu karavanı nasıl soğutabiliriz demesin. Banyo'da ya tavan heki ya da cam olsun. Maliyetleri yükseltiyorsa tekne lumbozu koyun, bize oda yeter.
    Ağırlık ve tasarımdan dolayı ön dolap yapamıyorsanız, dıştan erişilen baza altı 1 dolap olsun ve mutfak/banyo altı tüplük kapakları olsun. Lütfen tüp için ön dolap yoksa, dıştan kapaklı menfezli bir bölüm olsun. 1.000 TL maliyeti arttırsa bile bana göre can güvenliği açısından müşteriye getirisini düşünün.
    Al-ko şase vb ekipmanları da aramıyoruz. Galvanizli tip onaylı 750-1.000 kg kapasiteli şase bize yeter. Çeki oku bildik bir marka olursa iyi olur çünkü, stabilizatör vb parça bulmak kolaylaşır.
    Fiyat avantajı sağlayacaksa(toptan alımda indirim sebebiyle avantajı olacaksa) akü-güneş paneli-ısıtıcı gibi donanımlar standart donanıma eklenebilir.
    Ağırlık çok sorun değilse biz içinin kavak olmasını da aramıyoruz. Varsın zamanla dolap kapakları atsın, değiştiririz. Yeter ki karavan ucuz olsun. 500-1.000 TL lik kapak maliyeti bizi üzmez.
    Sıcak su hattı, 12 V elektrik hattı gibi donanımlar standartta olmayabilir. Ancak alırken müşterileri lütfen bu konuda bilgilendirin.
 
  • Yatak kapasiteleri yeterli olsun.
    Rica ediyoruz ki, 1.20 altı genişlikte ikiz yataklı, 60 cm altı genişlikte tek/ranza yataklı karavan yapmayın. Macera komediye dönüşüyor.
 
  • Karavan ölçüleri önemli.
    Uzunluk: Şuan geldiğimiz noktada, tamperli camlı, al-ko dışı şaseli 4 kişilik karavanlarda en büyük 3.80 metreyi ve 650-670 kg ağırlığı duyduk. Plexi ve camlı ve al-ko şaseyi tercih eden markalarda 3.60 metre uzunlukta 600 kg ağırlığı ve hatta 4.10 metreyi gördük.
    Bu noktada ucuz karavan yapmak için ağırlığı da 700 kg altında tutmak için Amerika'yı rica ediyorum ki yeniden keşvetmeyin. 3.40 üzeri, 3.50, 3.60, 3.70 hatta 3.80 uzunluk yatakları asgari ölçüde, 100 cm genişlikte bir banyo, yeterli bir gardrop ve mutfak için yeterli alanı sağlıyor.
    Hiçbir arkadaşımın 750 kg altı 4.5-5 metre karavan beklentisi olduğunu düşünmüyorum. Bu noktada maliyetleri arttırmadan 700 kg ağırlığı aşmadan en fazla 3.80 karavan çalışılabilir. Ön tüplük olacaksa 3.60 metre düşünülebilir.

    Genişlik: 750 kg altı karavanları tercih eden ve etmek isteyen birçok arkadaşım, kamp dışı anlarda kalmayı da düşünüyor. Çünkü sonuçta karavanlar hafif ve offroad etkisi ile rahatlıkla kullanılabiliyor. Bu noktada karavanın çok geniş olması bu kullanımı engelliyor. Mümkün olduğunca araç genişliğini çok aşmayan karavanlar makbul oluyor. Bu noktada genel görüş hem iç dizaynı daraltmaması hem de bu kamp dışı kullanımı baltalamaması için 2 metre ve altı şeklinde. Yani tasarlarken 1.90-2 metre net iç genişlik tüm bu istekler için yeterli gözüküyor.

    Yükseklik: 1.90 ve üzeri karavanlar uzunluk açısından direk olarak yeterlidir. Çünkü zaten boyu 2 metre yapsanız bile içeride net 2 metre genişlikte bir yatağınız yoksa, o boydaki kişiler için yine sıkıntılı olacaktır. Bu noktada genişliğe göre boy düşünülebilir. Ya da standart olarak 1.90 alınıp bu şekilde tasarlanabilir.
    Burada üreticiler, ön oturma/yatak alanında hem aerodinamiksel olarak hem de gerekmediğini düşünerek alçaltma yaratıyorlar. Eğer ağırlığı gerçekten dişe dokunur oranda etkileyecekse, öne doğru daha alçak gelen bir karavanda tasarlanabilir. Burada karşılıklı cam kombinasyonu hatta ön cam ile basıklık ferahlığa dönüştürülebilir.
 
  • Karavan iç dizaynına lütfen önem verin.
    4 kişilik karavanlarda gördüğümüz 2 dizayn var. Birisi ranza arkada, diğeri ise banyo arkada. Bu iki dizaynında birbirine göre +/- noktaları var. Üreticilerimiz hangi dizaynı tercih edecekse, yukarıda belirttiğim asgari yatak ölçülerine, banyo/mutfak ölçülerine dikkat etmesi gerekiyor. Yoksa karavan daha satmadan dezavantajlı hale geliyor. Bu noktada benim önerim, sağ/sol dengesinde farklılıklar tasarlanabilir. Örneğin çift kişilik yatak/masa bölümünde sol bölümde yatak kapasitesi arttırılıp sağ bölüm yani ayak ucunda daraltılabilir.
    Sağ bölümde ranza kısmında yere ihtiyaç varsa, Erba'nın yaptığı ve şuan vazgeçtiği kapıya doğru genişleyen ranza tasarlanabilir. Buzdolabı mutfak altına sığdırılırsa, gardrop altı boş bırakılıp, açılır/kapanır ranza tasarımı ile altı yatak olabilir.
    Bu gelişmeler ranza bölümünde yapılırsa ve ranza genişlikleri 80 cm üzerine çıkarsa çok rahatlıkla 1 yetişkin 1 çocuk yatak kapasitesi sağlanır ve karavanın yatak kapasitesi artar.
    2-3 kişilik iç dizaynda karavan isteyenler için ayrı dizayn çalışmasına gerek kalmadan uzun süredir önerdiğim ve bugün itibariyle 2 marka da gördüğüm ranza altı 2 kişilik masa/yatak çalışması yapılabilir. Bu sayede karavan hem 2 kişilik hem de 4 kişilik kullanıma uygun olur.
 
  • Pazarlama Teknikleri önerilerimiz:
    Karavanı satarken üreticiler sadece satılan ürünü belirtiyorlar. Nerede garanti durumları ve satış sonrası hizmetler?
    750 kg altı karavanlar evet, muayene tabi değil ancak fren sistemlerini, hareketli parçalarını, şaselerini devamlı kontrol etmek gerekiyor. Bu noktada ekonomik yıllık bakım/kontrol paketleri daha karavanı satarken sunulabilir. Garanti konusunda bazı firmaların çalışma yaptığını biliyoruz. Bu noktada ben 5 yıllık garanti veriyorum diyen bir üreticinin pazarlamasında bunu kullandığında çok olumlu dönüşler alacağını düşünüyorum.
    Ek donanım taleplerinde bazı tasvip etmediğimiz firmalar gibi, pahalı değil de daha ekonomik çözümler sunulursa, karavan almayı düşünüp ilerde bu donanımları tercih edecekler için tercih sebebi bir marka haline dönüşebilirsiniz.
    Çok paralar harcamadan sadece ürününüz ile ilgili indirim vererek, donanım hediye ederek özellikle sosyal medyada aktif olan Karavan Kulüpleri ile çalışılabilir. Bunlar çok zor şeyler değil. O kulüp üretici ile birlikte numaraları olan kartvizitler basabilir. Ve o Kulüpten gelen karavan almak isteyen kişilere direk indirim ve donanım desteği sağlanabilir.
    Şuanda üreticilerin çoğu buna gerek yok, zaten talebe yetişemiyoruz diyebilirler. Ancak bunun böyle gitmeyeceği en önemlisi ileriye yönelik yatırımlarda talebi sabit tutma adına böyle anlaşmalar mali açıdan karavan firmasına zarardan ziyade fayda sağlar.

    Bu yazıyı okuyan ve Kulübümüzde bizimle olan karavan üreticilerine teşekkür ederim. Bu önerileri dinlemek emin olun size bir şey kaybettirmez, aksine büyümenize katkı sağlar. Ve bu sektörün bambaşka yerlere gitmesine kapı açar.
 
Obitta Karavanlar Kulübü olarak sevgilerimizle...